Idén 70 útlevelet vonatott be az APEH

MTI
2006.08.07. 17:51

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az idén eddig 70 útlevél bevonását kezdeményezte jelentős összegű adótartozás miatt - tájékoztatta Nagy József, az adóhatóság főosztályvezetője az MTI-t hétfőn. Elmondta, akkor kerül sor erre a lépésre, ha az adóhatóság jelentős összegű - 10 millió forintot meghaladó - adóhiányt állapít meg jogerősen, s az adózó nem fizeti meg határidőre a tartozást és a bírságot.

Az adóhatósági kezdeményezésre forgalomból kivont útlevelek száma jelenleg 709, s tulajdonosaik összesen 32 milliárd - átlagosan 45 millió - forint összegű adóval tartoznak. Láthatóan tehát nem a kisembereknek kell aggódniuk az útlevélbevonás lehetősége miatt.

Nagy József elmondta: az útlevél visszaszerzésére akkor van mód, ha a tartozás 10 millió forint alá csökken, elévül vagy behajthatatlanság miatt törlik. Humanitárius okokból - például külföldi gyógykezelés vagy beteglátogatás céljából - a tartozás fennállása esetén is visszakapható ideiglenesen az útlevél. Az útlevél bevonására vonatkozó rendelkezés eredeti célja az volt, hogy az adós ne vonhassa ki magát a hatósági intézkedések alól (az útlevél tartozás miatti bevonását más hatóságok is kezdeményezhetik).

Magyarország európai uniós csatlakozása óta - miután a tagállamokba személyi igazolvánnyal is utazni lehet - a rendelkezés jogereje az unión kívüli országokra korlátozódik. Szakértők ezért úgy vélik, ahhoz, hogy továbbra is betöltse szerepét, korszerűsíteni kellene a törvényt, például az unión belüli országokra vonatkozóan országelhagyási korlátozással kellene kiegészíteni.