Bernadett
0 °C
4 °C

Olimpiai szállító lett a Graboplast

Napi Online
2006.08.16. 09:25
A 2008-as pekingi olimpia épülő sportlétesítményeihez is szállíthat - méghozzá jelentős volumenben - különböző speciális műanyag padlókat a győri Graboplast Rt. - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Radnóti Zoltán, a társaság kereskedelmi vezetője. A megrendelés pontos nagyságáról azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Azt viszont elmondta: már biztos, hogy siker koronázza azt a többéves erőfeszítést, amelynek célja a hatalmas kínai piacra való betörés volt.

A kereskedelmi vezető hozzátette: ezzel párhuzamosan fokozatosan beérik az a több mint három éve elkezdett kutatás-fejlesztési program is, amellyel a győri cég egyre nagyobb mértékben kapcsolódhat be az ugyancsak speciális, többek között tűz- és vízálló műanyag padlókat igénylő járműiparba. (A társaság már évek óta átlagosan az árbevétel 3 százalékát, mintegy 600 millió forintot költ termék-, illetve gyártásfejlesztésre.) A Graboplast folyamatosan mintegy 100 ezer euró értékű, összesen 6800 négyzetméternyi műanyag padlót szállíthat a Siemensnek a BKV által megrendelt villamosokhoz, s ugyancsak közel 100 ezer euró értékű az a megrendelés, amelyet a Stadlertől kaptak a MÁV-tender lezárultát követően. (Mind a 60 Flirt típusú vasúti kocsiba Graboplast-padló kerül majd.) Győrben abban bíznak, hogy mind a két piacvezető világcéggel tovább folytatódik az együttműködés. Bár a szerződést még nem írták alá, jó esély van arra, hogy a Stadler egy 60, illetve 16 darabos járműszerelvénybe rendel speciális padlót a Graboplasttól.

Radnóti közölte: mindezek mellett a közelmúltban sikerült megvetni a lábukat az orosz és a kínai autóbuszgyártó-piacon, s immár beszállítói az Ivecónak is. Az összesen évi 2 millió négyzetméteres speciális padlógyártó-kapacitással rendelkező Graboplast az idén már mintegy 500 ezer négyzetméternyi járműpadlót gyárt, s ezzel a világ harmadik legnagyobb szállítója lesz. A jelenleg Győrben és Tatabányán mintegy 850 dolgozót foglalkoztató cégnél a közelmúltban fejeződött be az a még tavaly elkezdett átfogó szerkezetátalakítási program, amelynek keretében többek között koncentrálták és egyszerűsítették a vállalat irányítási struktúráját, s ezzel párhuzamosan növelték a hatékonyságot. Radnóti hozzátette: több területen létszámleépítést is végrehajtanak. A társaság az idén - többek között a járműipari megrendeléseknek köszönhetően - már 20 milliárd forint feletti nettó árbevétellel kalkulál.