1200 milliárd forint agrárfejlesztésre

MTI
2006.08.16. 16:58
Mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra várhatóan mintegy 1200 milliárd forint támogatás jut 2007-2013 között az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Tervben - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten. Közölte, hogy a stratégiai terv gyakorlatilag a Nemzeti Fejlesztési Terv agrár- és vidékfejlesztési operatív programjának és a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervnek az összevont folytatása.

Az előirányzott fejlesztési forrásokba nem tartoznak bele a közvetlen földalapú agrártámogatások, amelyekkel együtt a mezőgazdaság az elkövetkező hét évben összesen mintegy 2500 milliárd forintban részesül - tette hozzá a miniszter. Beszámolt arról, hogy a stratégiai tervet a kormány szerdai döntésének megfelelően társadalmi vitára bocsátják. Többnyire megyei fórumok keretében és az interneten a kormány a megjelölt célokat és a hozzájuk rendelt forrásokat egyeztetné a gazdák szakmai szervezeteivel, és az önkormányzatokkal.

A kormány terveinek megfelelően az 1200 milliárd forint fejlesztési forrás 40-50 százalékát juttatná az agrárium, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti szektor versenyképességének javítására - hangoztatta Gráf József. A fejlesztési irányok között hangsúlyosan szerepelnek a gépbeszerzések. A miniszter utalt arra, hogy a magyar gazdák mezőgazdasági eszközeinek egy hektárra vetített értéke 1822 euró, kevesebb mint fele a francia, és mintegy hatoda az osztrák adatnak. A korszerűsítések tekintetében különös figyelmet kap a feldolgozó- és az élelmiszeripar - jegyezte meg a miniszter.