Gusztáv
-4 °C
1 °C

Mégsem adják el a szlovák repteret

MTI
2006.08.16. 17:01
A szlovák kormány szerdán úgy döntött, nem értékesíti a pozsonyi repülőteret. A kormány közölte: nem válnak meg a stratégiai fontosságú vagyonoktól.

A Robert Fico vezette új szlovák kormány konkrétan arra hivatkozott az eladás visszavonásakor, hogy a TwoOne konzorcium (amelynek a bécsi repülőteret üzemeltető Flughafen Wien a vezetője) nem szerezte meg a trösztellenes hatóság engedélyét az augusztus 15-i határidő előtt. Fico sajtóértekezleten jelentette be, hogy a kormány felkéri a vagyonügynökséget és a közlekedési minisztert, tekintse semmisnek az eladásról szóló szerződést, és tegye meg a lépéseket annak visszavonására. A kormány azzal bízta meg a közlekedési miniszter, dolgozzon ki új tervet a repülőtér jövőjéről és azt október végéig terjessze a kormány elé.

Az eladás visszavonása Fico első jelentősebb döntése - értékeli a Reuters. A szlovák kormányfő június 17-én nyerte meg a választásokat, azután, hogy ígérete szerint változtat az előző jobbközép kormány reformpolitikáján és privatizációs gyakorlatán.

A kormány arról is döntött, hogy a spanyol Abertis csoportnak, a tenderajánlatban a TwoOne mögött a második helyre került csoportnak sem értékesíti a pozsonyi és a kassai repülőtereket. Ami a kassai repülőteret illeti, a szlovák trösztellenes hatóság ennek értékesítését nem kifogásolta, viszont a TwoOne csoport a kassai repülőteret a pozsonyival együtt szándékozott felvásárolni. A TwoOne szerdán jelezte: két különálló privatizációs ügyről van szó, a kassai repülőtér iránt még akkor is érdeklődik, ha a pozsonyi üzlet meghiúsul.

A szlovák trösztellenes hatóság a napokban még úgy döntött, hogy az augusztusi döntési határidőt október 19-ig hosszabbítja meg. A hatóság cáfolta, hogy politikai befolyására cselekedne, mint közölte, még a választások előtt jelezte, hogy az üzlet veszélyezteti a versenyt, mivel Pozsony alig 50 kilométerre van Bécstől. Az osztrák trösztellenes hatóság az üzletben nem talált kifogásolnivalót.