Bernadett
0 °C
4 °C

Félmillió négyzetméter új iroda

MTI
2006.08.17. 09:35

Egy éven belül akár 450 ezer négyzetméterrel is bővülhet a fővárosi A-kategóriás irodák kínálata - írja az Eston Zrt. irodadivíziójának elemzése. Kérdés, hogy a bővülés nem jár-e együtt a jelenleg 12 százalékos kihasználatlansági ráta emelkedésével.

A Budapesten a rendszerváltás idején megjelent irodafejlesztők előbb a belvárost preferálták, de a szűk telekkínálat, valamint a nehéz megközelíthetőség miatt 1996-ot követően újabb irodaépítési helyszínek feltérképezésébe kezdtek.

A 2001-es irodapiaci pánikot követően a beruházók érezhetően óvatosabbá váltak, és a következő években a kereslet és kínálat kiegyensúlyozottabb lett. Például 2003-ban az átadott és bérbe adott irodaterületek nagysága gyakorlatilag megegyezett. A következő két évben, 2004-ben és 2005-ben minden korábbi bérbe adási rekord megdőlt, így 2006 első negyedévére a kihasználatlansági ráta 12 százalék alá esett. A kiugró irodapiaci sikereket az alapozta meg, hogy a 2001-es hidegzuhanyt követően a fejlesztői attitűd megváltozott. Az évekkel előre kiválasztott fejlesztési területek és az építési engedélyek megléte lehetővé tette, hogy a keresleti változásokra az építtetők gyors tempóban tudjanak reagálni.

Mára a budapesti modern irodaterület meghaladta az 1,5 millió négyzetmétert és a belváros mellett további öt jelentős irodai zóna körvonalazódott.