Klaudia
-3 °C
3 °C

Oroszország WTO-tagságot akar

MTI
2006.08.17. 16:37

Oroszország csütörtökön azzal fenyegetőzött, hogy megnyírbálja az amerikai szárnyas- és vöröshús-importra vonatkozó kedvezményeket, ha Washington három hónapon belül nem támogatja az orosz felvételi kérelmet a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO).

Ha az október végére Genfbe kitűzött orosz WTO-csatlakozási tárgyalások kudarcba fulladnak, Moszkvának vissza kell térnie a kétoldalú megállapodás előtti, eredeti állapothoz - közölte German Gref orosz gazdasági miniszter levélben Susan Schwab amerikai kereskedelmi megbízottal.

Gref levele szerint "a jelenlegi körülmények között" az orosz kormány valószínűleg már nem hagyhatja figyelmen kívül az orosz gazdálkodók panaszát - akik a húskvóták felülvizsgálatát sürgetik -, és kénytelen lesz eltörölni azt a kedvezményt, amelyet az Egyesült Államok hússzállítmányai számára korábban garantált és kezdett alkalmazni, a WTO-csatlakozással kapcsolatos gyors tárgyalások reményében.

A múlt hónapban az orosz és az amerikai fél a Nyolcak szentpétervári tanácskozásán nem jutott dűlőre a WTO-tagságról. Moszkva korábban azt remélte, hogy a csúcstalálkozó alatt megszerezheti a csatlakozáshoz szükséges amerikai jóváhagyást.