Felminősítették a román bankokat

MTI
2006.08.21. 14:23

A Fitch Ratings Agency feljebb sorolta a Tiriac Bank, a BancPost, a Romanian Bank for Development - Groupe Societe Generale (BRD-GSG) és az UniCredit Romania pénzintézeteket a múlt heti országplafon átminősítések és a besorolási metodológia módosításának függvényében. A BCR besorolása kedvező kilátást kapott és előreláthatólag magasabb osztályba kerül amint átveszi az osztrák Erste Bank. Jelenleg a BCR "BB+" besorolással rendelkezik, míg az Erste "A"-val.

A román országplafon a múlt héten "BBB-"-ról "BBB+"-ra rukkolt előre. A metodológia megváltoztatása nyomán 40 ország besorolási plafonját emelte meg a Fitch. A Tiriac Bank, a BRD-GSG, a BancPost és az UniCredit hosszú távú deviazaadósi besorolása ezzel párhuzamosan "BBB-"-ról "BBB+"-ra lépett előre, azaz megegyezik az országplafonnal, mivel annál jobb besorolással rendelkező pénzügyi csoportok tulajdonában vannak.

A Tiriac Bank, a BRD-GSG, a BancPost és az UniCredit rövid távú devizaadósi besorolása "F3"-ról "F2"-re javult. A Fitch még két másik román bankra bocsát ki besorolást: a Transilvania Bank "BB-", a ProCredit pedig "BB+" minősítésen áll. A magasabb besorolás olcsóbbá teszi a nemzetközi tőkepiacon felvett hiteleket.