Rendkívüli közgyűlés áramszolgáltatóknál

MTI
2006.08.25. 11:23
A német RWE-EnBW tulajdonában lévő Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (Elmű) és az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. szeptember 28-án külön-külön rendkívüli közgyűlést tart egyetlen napirendi ponttal: A társaság fő üzleti tevékenységeinek az átruházása. A BÉT honlapján megjelent közlemény részleteket nem közöl. A közgyűlési döntés azzal függhet össze, hogy az európai direktívával és a magyar jogszabályokkal összhangban szét kell választani az úgynevezett hálózati és kereskedelmi tevékenységét. Ennek határideje a villamosenegia piac teljes megnyitása, 2007. július 1.

Eddig csak a szabadpiaci kereskedői tevékenységet kellett külön vállalkozásban végezni, most viszont önálló céget kell létrehozni a villamoshálózat üzemeltetésére és a kereskedelmi tevékenységre. Ez az áramszolgáltató cég tulajdonában lévő eszközök átcsoportosításával jár. Az úgynevezett elosztói engedélyes (DSO- Distribution System Operator) birtokába kerül a villamoshálózat és ez a cég végzi a villamosenergia szállítási tevékenységet is. Erre azért van szükség, hogy az áramszolgáltatók átlátható módon biztosítsák a hálózathoz való szabad hozzáférést minden fogyasztó számára.

Az eszközök átcsoportosításához szükséges a közgyűlési döntés, beleértve a mind két társaságban egy-egy aranyrészvénnyel rendelkező magyar állam hozzájárulását is. Szakértők szerint az újra felértékelt vagyon új cégbe vitele realizált és nem realizált profitot vagy veszteséget okozhat az anyavállalatnak. Annyi bizonyosnak látszik, hogy az esetleg keletkező profit után meg kell fizetni majd a szolidaritási adót, egyébként pedig a törvényi szabályozás alapján a tranzakció tehermentes.