Forint: mi lesz az árfolyammal?

Napi Online
2006.08.28. 10:58

A bankközi devizapiac nyitásakor 278,85 forinton jegyezték az eurót, majd kicsit erősödött a magyar fizetőeszköz. Tíz óra előtt nem sokkal viszont 278,45 forintnál járt a jegyzés. Nagyon illikvid a piac, hiszen London a zárva van, így nincs hajtóerő, egy-egy megbízás könnyen ellöki a kurzus valamelyik irányba - mondta Geszti Pál. Az ING kereskedője hozzátette: a mai kamatdöntés erősítheti a forintot.

A piac 50 bázispontos emelést vár, ennyi van beárazva, bár a kereskedők hallottak a 25 bázispontos szigorítás lehetőségéről is. Ugyanakkor nem elsősorban a kamatdöntés, hanem a ma megjelenő - Geszti szerint kemény hangú - inflációs jelentés befolyásolhatja inkább a forint árfolyamát.

Kérdés, hogy az elemzésből mit emel ki a piac. Ha az MNB szakértői meredeken emelkedő inflációs pályát, ezzel együtt egy kamatemelési sorozatot vázolnak a riportban, és a befektetők ennek alapján döntenek, akkor erősödhet a forint. Ha viszont az invesztorok a rossz inflációs pályából adódóan a gazdaság rossz állapotát veszik figyelembe, az gyengüléshez vezethet. Geszti szerint mindkét irány lehetséges. Ami biztosnak tűnik, hogy a volatilitás fennmarad.