Auguszta
-4 °C
2 °C

Válságtól tartanak Ukrajnában

MTI
2006.08.29. 15:57

Az ukrán energiaügyi miniszter keddi nyilatkozata szerint határidőre, nevezetesen október 5-re végrehajtják a földgáztárolók feltöltését országában, biztosítva lesz a felhasználók részére tartalékokból a téli "túléléséhez" szükséges mennyiség. Ez utóbbi szavai szerint 24,7 milliárd köbméternek felel meg.

A miniszter egyidejűleg elrendelte, hogy a két illetékes vállalat, a Naftohaz és az Ukrtransnafta tegye meg a szezonális olajtartalékokra vonatkozó javaslatát is szeptember közepére - közölte az ukrán hírügynökség. A Naftohaz az ukrajnai földgáz- és nyersolaj-szállítások - beleértve a tranzitot - monopolvállalata.

A télre való felkészülés az idei év elejei gázválság miatt vált kiemelten fontos kérdéssé, akkor egész Nyugat-Európa az ukrán tartalékok elégtelensége (de főképp a hideg) miatt is komoly kieséseket szenvedett el az orosz gázszállításokban.

A nyár elején is még újabb gázválság eshetőségét ecsetelte a Gazprom orosz gázipari vállalat elnök-vezérigazgatója. Úgy látta, hogy az ukránok olyan lassan töltik fel - már a télre készülve - gáztartalékaikat, hogy a nagy fogyasztási időszakban esetleg az oroszok zökkenőmentes nyugati gézszállítását sodorják veszélybe.