Auguszta
-3 °C
2 °C

Kamatcsökkentés Amerikában

MTI
2006.08.30. 11:51

Az amerikai adósságpiaci árazásokból következtethetően látótávolságba került az első amerikai jegybanki kamatcsökkentés, áll a Moody's Investors Service szerdai londoni elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő napi amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek szerdai kiadása szerint a Federal Reserve pénzügypolitikai testületének legutóbbi, augusztus 8-ai üléséről közzétett jegyzőkönyv enyhe hangvétele, valamint az amerikai fogyasztói bizalmi index vártnál nagyobb esése nyomán a határidős Fed-kamatpiacon csökkentek az ahhoz fűződő várakozások, hogy a jegybank irányadó, jelenleg 5,25 százalékos napikamat-célja októberre 5,5 százalék lesz.

A Moody's szerint a határidős Fed-kamatpiac jelenleg ezt alig 12 százalékos valószínűséggel árazza.

Mindemellett az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy jelenlegi, 4,78 százalékos hozama közelebb van a 4,75 százalékos küszöbhöz, mint a Fed 5,25 százalékos alapkamatához. Ha a szuverén amerikai adósság hozama 4,75 százalékra süllyed tovább, az fél százalékponttal lesz alacsonyabb a jelenlegi Fed-kamatnál, és akkor már "komolyan kell venni" azt a kilátást, hogy az amerikai alapkamat 2007 márciusáig 5,00 százalékra süllyed vissza, áll a Moody's szerdai londoni elemzésében.