Auguszta
-4 °C
2 °C

Az EB tartós büntetővámokat javasol

MTI
2006.08.30. 15:02

Az Európai Bizottság szerdán tartós büntetővámokat javasolt a kínai és vietnami bőrcipőimportra. Az ideiglenes intézkedés határideje október 7-én jár le, így a tagországoknak alig több mint egy hónapjuk van arra, hogy jelenleg még ellentétes álláspontjaikat egységes véleménnyé formálják. A bizottsági javaslat szerint a kínai bőrcipőkre 16,5 százalékos, a vietnamiakra 10 százalékos vámot szabnának ki.

Az Európai Unió tagországai júliusban nem fogadták el az olcsó kínai és vietnami cipők behozatalának korlátozására kidolgozott brüsszeli javaslatokat. A tagországok akkori, szakértői szinten tartott megbeszélésein elhangzott: az egész ügyet, lehetőség szerint valamennyi érdekelt megelégedésére, újra kell tárgyalni.

Egyes országok szerint az unió túlzottan kesztyűs kézzel bánik a dömpingáron szállító kínai és vietnami cégekkel, mások viszont éppen a belföldi piac túlzott védelmét vetik az Európai Bizottság szemére. De vannak más ütközési pontok is: tekintettel kell lenni a cipőkereskedőkre, akik nem szeretnék korlátozni a bevitelt, illetve a cipőgyárakra, amelyek viszont éppen a korlátozásban érdekeltek.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft