Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lassan, de drágul az olaj

MTI
2006.09.01. 09:07

Péntek reggel lassú ütemben tovább drágult a kőolaj a szabadpiacon, mivel Irán változatlanul ragaszkodik atomenergia-programjához. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökig adott határidőt az urándúsítás leállítására azzal, hogy utána szankciók fenyegethetik az OPEC-tag Iránt. Fékezi a drágulást, hogy az amerikai stratégiai tartalékok a múlt héten növekedtek, rácáfolva a csökkenést jósló elemzői előrejelzésekre, és valószínű, hogy a BP a vártnál jóval korábban, január helyett már szeptember végén napi 100 ezer hordóval növelheti a kőolaj-kitermelését Alaszkában.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, októberi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 70,38 dollár volt. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, októberi határidőre péntek reggel hordónként 70,52 dollárba került.