Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mehet Boszniába a Mol

MTI
2006.09.01. 14:29

Az eladósodott boszniai Energopetrol részvényesei jóváhagyták a cégnek a MOL és a horvát INA konszern alkotta konzorciumnak történő eladását - jelentette be a szarajevói társaság pénteken. A döntéssel megvalósulhat Bosznia idei évi legnagyobb üzlete, egyben a remények szerint lendületet kaphat a külföldi tőkebehozatalra ráutalt országban a privatizációs folyamat is.

A részvényesi közgyűlés döntésre jutott a cég olajtermináljainak a (Szerbiát is magába foglaló föderációnak történő) átadásáról, egy szálloda felépítéséről és a kormánnyal szembeni adósságok-tartozások rendezéséről. Ezeknek a mindeddig vitatott kérdéseknek a lezárásával megvalósulhatják az üzletet, amit a politikai viták, illetve a társaság növekvő adósságai miatt többször is elhalasztottak.

A boszniai kormány júliusban hagyta jóvá a 66 töltőállomással rendelkező Energopetrol többségi tulajdonának eladását a magyar MOL és a horvát INA olajvállalat konzorciumának. A konzorcium 10,2 millió boszniai márkát (6,7 millió dollár) fizet a 67 százaléknyi tulajdonrészért, továbbá a tőkeemelés révén 60,195 millió boszniai márkát adósságszolgálatra, valamint 150 milliót beruházásokra költ a következő három évben. Az Energopetrol megmaradó részéből 22 százalék állami tulajdonban, 11 százalék pedig kisbefektetők kezében marad.