Mehet Boszniába a Mol

MTI
2006.09.01. 14:29

Az eladósodott boszniai Energopetrol részvényesei jóváhagyták a cégnek a MOL és a horvát INA konszern alkotta konzorciumnak történő eladását - jelentette be a szarajevói társaság pénteken. A döntéssel megvalósulhat Bosznia idei évi legnagyobb üzlete, egyben a remények szerint lendületet kaphat a külföldi tőkebehozatalra ráutalt országban a privatizációs folyamat is.

A részvényesi közgyűlés döntésre jutott a cég olajtermináljainak a (Szerbiát is magába foglaló föderációnak történő) átadásáról, egy szálloda felépítéséről és a kormánnyal szembeni adósságok-tartozások rendezéséről. Ezeknek a mindeddig vitatott kérdéseknek a lezárásával megvalósulhatják az üzletet, amit a politikai viták, illetve a társaság növekvő adósságai miatt többször is elhalasztottak.

A boszniai kormány júliusban hagyta jóvá a 66 töltőállomással rendelkező Energopetrol többségi tulajdonának eladását a magyar MOL és a horvát INA olajvállalat konzorciumának. A konzorcium 10,2 millió boszniai márkát (6,7 millió dollár) fizet a 67 százaléknyi tulajdonrészért, továbbá a tőkeemelés révén 60,195 millió boszniai márkát adósságszolgálatra, valamint 150 milliót beruházásokra költ a következő három évben. Az Energopetrol megmaradó részéből 22 százalék állami tulajdonban, 11 százalék pedig kisbefektetők kezében marad.