Árpád
-2 °C
4 °C

Többet keresnek a csehek

MTI
2006.09.04. 11:25

Újabban aránylag gyorsan emelkedik az átlagbér Csehországban. A második negyedévben az országos bruttó átlagbér átlagosan 20 036 korona (196 852 forint) volt havonta, 1291 koronával, azaz 6,9 százalékkal több a tavalyi második negyedévinél. A második negyedévi 2,9 százalékos éves összehasonlítású átlagos inflációt leszámítva ez 3,9 százalékos reálbér-emelkedésnek felel meg, közölték a cseh statisztikai hivatalban.

Ezzel az első félévben az átlagbér, havi 19 484 korona, számszerűleg 1269 koronával, azaz 7 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévit. Az első félévben ugyancsak 2,9 százalékos átlagos éves összehasonlítású inflációt leszámítva a reálbér-növekedés 4 százalékos volt, a hivatal számítása szerint.

Nem változott azonban az az évek óta tartó helyzet, hogy az emberek több mint a kétharmadának alacsonyabb, és csak nem egészen egyharmadának magasabb a fizetése a statisztikai átlagnál. A kimutatásból kitűnik, hogy a cseheknek több mint a fele 14-17 ezer koronát keres havonta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?