Többet fizet a Gazprom a türkméneknek

MTI
2006.09.05. 12:13

Az orosz Gazprom kedden megállapodott Türkmenisztán vezetőivel arról, hogy a következő három évben 46 százalékkal többet fog fizetni a közép-ázsiai országból importált földgázért. Ezzel elhárult annak a veszélye, hogy a tél közeledtével fennakadások legyenek a Gazprom európai földgázszállításaiban.

A megállapodás értelmében az orosz Gazprom - egyes források szerint már a jövő hónaptól, mások szerint csak januártól - 1000 köbméterenként 100 dollárt fizet a türkmén gázért az eddigi 65 helyett. Türkmenisztán azt vállalta, hogy a következő három évben évente 50 milliárd köbméter földgázt szállít a Gazpromnak, és az idén még összesen 12 milliárdot a két fél eddigi szerződésének szeptemberi lejárta után.

A szerződés három évre szól, az árakhoz 2009 végéig nem nyúlnak hozzá, a szerződés újratárgyalása legkorábban 2009. július 1-én kezdődhet. Az esetleges újratárgyaláson a szerződés meghosszabbítását arra az árra alapozzák majd, amelyet az európai ügyfelek fizetnek a Gazpromnak, közölték kedden.

A mostani megállapodás hosszú vita végére tett pontot, több sikertelen tárgyalási forduló után a türkmén kormány azzal fenyegette meg a Gazpromot, hogy leállítja a szállításokat, ha a Gazprom nem fizeti meg a csaknem dupla árat.