Olivér
5 °C
8 °C

Kína tiltakozik a cipővám ellen

2006.09.06. 12:51

A kínai kereskedelmi minisztérium szerdán tiltakozott az uniós tervek ellen, hogy a kínai és vietnámi cipőimportot tartós büntetővámokkal sújtsák. A minisztérium nyilatkozatában követelte a kínai cipőimport "aránytalan" kezelésének megszüntetését, és azt, hogy az EU ismerje el: a kínai cipőgyártók piacgazdasági módszerekkel dolgoznak. Bár az eddigi tárgyalásokon történt haladás, továbbra is nagy a felek között a véleménykülönbség. A kínai fél várakozásai szerint a szombati helsinki EU-kínai csúcson a vámokról is tárgyalnak majd.

Az Európai Bizottság a múlt héten tartós - öt évre szóló - büntetővámokat javasolt a kínai és vietnami bőrcipő-importra. A jelenleg a cipőimporttal kapcsolatban érvényben levő ideiglenes intézkedés határideje október 7-én jár le, így a tagországoknak alig több mint egy hónapjuk van arra, hogy jelenleg még ellentétes álláspontjaikat egységes véleménnyé formálják. A bizottsági javaslat szerint a kínai bőrcipőkre 16,5 százalékos, a vietnamiakra 10 százalékos vámot szabnának ki.

A magyar Bőr- és Cipőipari Egyesülés igazgatója szerint az intézkedésnek nem lesz jelentős hatása a magyar termelőkre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?