Vilhelmina
12 °C
28 °C

Budapestre költözhet a FAO regionális hivatala

MTI
2006.09.06. 16:54

Jövő januártól Budapesten működhet az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) európai központja. Az ezt támogató kormánydöntésről a földművelésügyi tárca vezetője számolt be a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

A kérdésben egyezségközeli a helyzet, a kormány felhatalmazása alapján a külügyminiszter és az agrártárca vezetője folytatja le a befejező tárgyalásokat a FAO-val - közölte Gráf József. Hozzátette: Magyarország diplomáciai elismerését jelenti, hogy a FAO Magyarországon kívánja felállítani három kontinensért felelős közös szolgáltató központját is.

Gráf József elmondta: a két hivatalnál összesen csaknem száz magyar alkalmazott dolgozhat majd. A két hivatal működése éves szinten 150 millió forintba kerülhet a költségvetésnek, emellett a letelepítés egyszeri költsége mintegy 200 milliót tesz majd ki.

A FAO budapesti közös szolgáltató központja 2007. szeptember 1-től kezdi meg átköltözését és létszámfeltöltését, a működés 2009. január 1-től történik teljes egészében Budapestről.