Közbeszerzési bírság a Molnak

2006.09.06. 17:06

Még múlt év augusztusában - szabályos közbeszerzés lefolytatása után - kötött vállalkozási szerződést a Mol Földgázszállító Rt. a Keviépszer Kft.-vel. A munka műtárgyak rehabilitációja volt, ez év február 15-i befejezési határidővel. A határidőt többször módosították, az utolsó 2006. október 15-ére szól.

Ez év június közepén a Mol Földgázszállító Zrt. hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást kezdeményezett a rekonstrukció utáni műtárgyak "élőre kötésére" - vagyis arra, hogy a felújított berendezéseket rákössék a működő vezetékekre. A közbeszerzési törvény előírása szerint az ilyen eljárásokat be kell jelenteni a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökének. Ez meg is történt, de az elnök úgy ítélte meg, hogy a kivételes eljárásnak nem állnak fenn a feltételei, és azt a döntőbizottság elé utalta.

Az ajánlatkérő azzal indokolta a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást, hogy a gázvezetékekre csak azok leállása idején lehet rákötni, ezeket az időpontokat pedig csak június elején ismerte meg.

A törvény a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást csak akkor engedélyezi, ha feltétlenül szükséges, előre nem látható az oka, de az ok nem eredhet az ajánlatkérő mulasztásából. A döntőbizottság úgy vélte, hogy a rákötést az ajánlatkérő már az első felhívásban is szerepeltethette volna. A vezetékek leállításának júniusi ütemezése nem minősül előre nem látható oknak, hiszen arra minden hónapban sor kerül, legfeljebb a pontos időpont kérdéses.

Az indokolatlan hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazása miatt négymillió forintra bírságolta a döntőbizottság a Mol Földgázszállító Zrt.-t.