Árpád
-2 °C
4 °C

Közbeszerzési bírság a Molnak

2006.09.06. 17:06

Még múlt év augusztusában - szabályos közbeszerzés lefolytatása után - kötött vállalkozási szerződést a Mol Földgázszállító Rt. a Keviépszer Kft.-vel. A munka műtárgyak rehabilitációja volt, ez év február 15-i befejezési határidővel. A határidőt többször módosították, az utolsó 2006. október 15-ére szól.

Ez év június közepén a Mol Földgázszállító Zrt. hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást kezdeményezett a rekonstrukció utáni műtárgyak "élőre kötésére" - vagyis arra, hogy a felújított berendezéseket rákössék a működő vezetékekre. A közbeszerzési törvény előírása szerint az ilyen eljárásokat be kell jelenteni a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökének. Ez meg is történt, de az elnök úgy ítélte meg, hogy a kivételes eljárásnak nem állnak fenn a feltételei, és azt a döntőbizottság elé utalta.

Az ajánlatkérő azzal indokolta a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást, hogy a gázvezetékekre csak azok leállása idején lehet rákötni, ezeket az időpontokat pedig csak június elején ismerte meg.

A törvény a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást csak akkor engedélyezi, ha feltétlenül szükséges, előre nem látható az oka, de az ok nem eredhet az ajánlatkérő mulasztásából. A döntőbizottság úgy vélte, hogy a rákötést az ajánlatkérő már az első felhívásban is szerepeltethette volna. A vezetékek leállításának júniusi ütemezése nem minősül előre nem látható oknak, hiszen arra minden hónapban sor kerül, legfeljebb a pontos időpont kérdéses.

Az indokolatlan hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazása miatt négymillió forintra bírságolta a döntőbizottság a Mol Földgázszállító Zrt.-t.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?