Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drágább lesz a tojás

2006.09.06. 17:11

Földi Péter elmondta: jelenleg a tálcás tojás átlagos nettó átadási ára - amit a termelőknek a kereskedők fizetnek - 14 forint körül mozog darabonként. A dobozos tojás darabja ennél 3 forinttal drágább. Így az áremelést követően a termék darabjáért átlagosan 19-20 forintot kell majd a kereskedőknek adniuk. A szakember megjegyezte: erre az árra jön még az ÁFA és a kereskedelmi árrés, és így alakul ki a fogyasztói ár, ami üzletenként eltérő.

A szakember jelezte: a tojáspiacon most a kereslet dominál. Ennek fő oka, hogy a madárinfluenza miatt a Bács-Kiskun megyei termelőknél nehéz volt az úgynevezett állományváltás az elmúlt hetekben. Jelenleg Magyarországon évente mintegy 2,95 milliárd tojást állítanak elő. Ebből a termelőknek átlagosan 25 milliárd forintos árbevételük származik. Földi Péter utalt arra, hogy 2012-ig a magyar tojástermelőknek meg kellene újítaniuk a jelenlegi technológiát. Ehhez mintegy 12 milliárd forintra volna szükség.