Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Horvát gyógyszeróriás születik

MTI
2006.09.07. 11:37
Kelet-Európa vezető gyógyszeripari cége, a horvát Pliva nyereségre tett szert az idei üzleti év első felében, míg egy évvel korábban még veszteséges volt elsősorban az átalakítás tetemes költségei miatt. Ez a folyamat még mindig tat, de a vállalat jó úton halad afelé, hogy a világ harmadik vezető generikus cége legyen, miután két vállalat is verseng érte. A Pliva adózott eredménye 62,9 millió dollár volt az egy évvel korábbi 83,1 milliós hiányt követően, amit elsősorban a tetemes átszervezési költségek okoztak. Az idei év első felében is elsősorban abból származott nyeresége a vállalatnak, hogy a zágrábi kutató intézetét eladta a GlaxoSmithKline-nak. Eközben az árbevétel is nőtt, 2,4 százalékkal 516,7 millió dollárra.

A vállalat az év egészében tovább javuló eredményeket vár, 10 százalékos forgalom-bővülést, és 180 millió dolláros üzemi eredményt. Folytatják az átszervezést, bár a neheze tavaly már lezajlott a felvásárlásra való felkészítés jegyében. A cégért két vállalat versenyez, az izlandi Actavis és az amerikai, New Jersey-i Barr Pharmaceuticals Inc. A Pliva 18 százaléka még a horvát kormányé, amely korábban jelezte, hogy szívesen megválik részvényeitől a Barr javára, ha a felvásárlást követő beruházások új munkahelyeket teremtenek, szavatolják a Pliva vezető szerepét a térségben, és a Pliva székhelye Zágrábban marad.