Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maradt az angol kamat

MTI
2006.09.07. 13:43
A Bank of England pénzpolitikai tanácsa csütörtöki kamatdöntő ülésén változatlanul, a jelengi 4,75 százalékon hagyta az irányadó kamatot. A BoE legutóbb augusztusban hajtott végre meglepetésszerű hiteldrágítást, és a szakértők szerint még az év vége előtt fog újból drágítani, az inflációs nyomás erősödését ellensúlyozandó.

Több tényező befolyásolhatta a tanács mai döntését. Az ingatlanárak a legújabb adatok szerint augusztusban 1 százalékkal nőttek, vagyis a múlt havi hiteldrágítás nem hatott fékezőleg a lakáspiacon. Ugyanakkor bizonyos jelei vannak a brit gazdaság növekedése lassulásának. A szolgáltatói szektor beszerzői menedzser indexe az iraki háború óta a legalacsonyabb szintjére esett augusztusra. Az infláció júliusban 2,4 százalékos volt, és a BoE arra számít, hogy közszolgáltatói tarifák emelkedése a következő hónapokban is a 2 százalékos küszöb fölé emelik a drágulási tempót. Az energiaárak oldaláról kiinduló áremelkedések ugyanakkor a fogyasztói keresletet is mérséklik, így jelenleg nem időszerű változtatni a hitelek árán. A BoE azt jósolja, hogy a GDP harmadik negyedévi gazdasági növekedés a 0,9 százalékos ütem alatt maradhat.