Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A brit szakszervezetek beengednék a bolgár és román munkavállalókat

2006.09.11. 11:14

Nagy-Britanniának meg kellene nyitnia munkapiacát a román és a bolgár munkavállalók előtt is a két ország EU-csatlakozása után, mert a sorompók leengedése egyes brit térségek gazdaságának összeomlásával fenyeget, mondta a legnagyobb brit szakszervezeti szövetség (TUC) főtitkára, akinek e hétfőn közölt véleménye éppen ellentétes a munkaadói érdekképviselet által minap kifejtett, a kelet-európai bevándorlásban "lélegzetvételnyi szünetet" szorgalmazó javaslattal.

Brendan Barber a TUC éves kongresszusának nyitánya előtt a Financial Timesnak azt mondta: a szakszervezetek nem tagadják, hogy az új EU-tagországokból eddig érkezett munkavállalók beáramlásának "vannak hatásai" (a szociális ellátó rendszerben), de ez annak a következménye, hogy a laza brit foglalkoztatási előírások lehetővé teszik a munkaadóknak a külföldi munkavállalók kizsákmányolását. A megoldás a kizsákmányolás felszámolása, nem pedig a zsaluk behúzása, mondta a TUC első embere.

Richard Lambert, a CBI vezérigazgatója múlt heti lapnyilatkozatában "lélegzetvételnyi szünetet" javasolt Románia és Bulgária januári EU-csatlakozása előtt a két új EU-tagállamból érkezők nagy-britanniai munkavállalásának korlátlan engedélyezésében, mivel szerinte a hatalmas számú kelet-európai munkaerő beáramlása már szociális következményekkel fenyeget Nagy-Britanniában.