Jolán
2 °C
4 °C

Olcsóbbodnak a fémek

MTI
2006.09.11. 14:39

Hétfőn az általános nyersanyagpiaci hangulat a a londoni fémtőzsdén is lenyomta az árakat, bár délutánra valamelyest emelkedtek az árfolyamok. A múlt heti spekuláció - a réz csütörtökig 8110 dollárig drágult - alapok híján hamar kipukkadt. A világgazdasági növekedés jövőre jósolt lassulásának előérzete népszerűbbé teszi a befektetők szemében a dollárt, mert a múlt hét óta erősödött az a feltételezés, hogy a Fed, rövid szünet után, még folytatni fogja a kamatemeléseket.

Az elemzők azonban némi bizonytalanságra is számítanak: az év végéig a nyugati félteke számos ércbányájában várhatók még sztrájkok az érvényes kollektív szerződések lejártával.

E hónap elején fejeződött be a több mint négyhetes sztrájk a világ legnagyobb rézbányájában, a chilei Escondida bányatársaságnál: a dolgozók szerény részt követeltek abból, hogy a réz négy év alatt ötszörösére drágult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?