Judit
2 °C
7 °C

Irán, az autóipari nagyhatalom

Napi Online
2006.09.12. 12:25

Közel-Kelet és Közép-Ázsia után Ázsiában Irán rendelkezik a legjelentősebb autóiparral. A hetvenmilliós lakosságú országban az olajipar után az autógyártás a legjelentősebb iparág, 150 ezer embert foglalkoztat, termelési értéke a GDP 4 százalékát adja. Az ottani gyárak évente egymillió autót állítanak elő, annyit, mint Ausztrália vagy Thaiföld.

Helyi autóipari menedzserek állítják: ha nincs az országot az Egyesült Államokkal szembefordító forradalom, akkor Irán ma már olyan nemzetközi színvonalú autógyártással rendelkezne, mint Dél-Korea. Így viszont jelentős részben a hetvenes évek színvonalán megrekedt technológiai feltételek között termelnek. Gyártási licenceket azért átadnak, így került például az iráni utakra a Citroën Xantia helyi változata, illetve ezért használhatják a Peugeot 405-ös platformját egyes helyi modellek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?