Késhet a cseh euró bevezetése is

2006.09.13. 11:13

A következő évek költségvetési kilátásai általában sem derűsek, a jóléti kiadások nagy növelése miatt, írta Ludek Niedermayer a Mladá Fronta Dnes című lap szerdai számában.

Szerinte Csehország nem teljesítheti az előző kormány által 2010-re tervezett euróövezeti csatlakozást, ha az államháztartási deficit a GDP 3,8 százalékára vagy még nagyobbra nő jövőre, amint a pénzügyminisztériumban jósolják. A Cseh Nemzeti Bank legutóbb július végén negyed százalékponttal 2,25 százalékra emelte az irányadó kamatot. Már a korábbi közleményekből is kiderült, hogy a bank szigorításra hajlik, a növekvő bérkiáramlás és a költségvetési kilátások miatt. Előzőleg a bank utoljára októberben emelt, negyed ponttal 2 százalékra. A rátája még mindig a legalacsonyabb az EU-ban. Augusztusban nem szigorított tovább, de az értekezletről múlt héten nyilvánosságra hozott közleményből kiderül, hogy bank mind jobban aggódik a növekvő államháztartási deficit miatt, ami növelheti az inflációt akkor is, ha a gazdasági növekedés valamelyest lassul.

Inflációs nyomásra utal a költségvetés várható alakulása. A cseh központi költségvetés hiánya tavaly 56,4 milliárd korona volt a tervezett, 83,6 milliárd korona helyett. Az idei költségvetést 74,4 milliárd koronás hiánnyal hagyták jóvá. Azonban a központi költségvetés hiánya jövőre 160-170 milliárd koronára ugorhat, figyelmeztetett még a nyáron Vlastimil Tlusty, a múlt hét elején beiktatott új cseh pénzügyminiszter.