Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kamatemelés Svájcban

MTI
2006.09.14. 16:08

A svájci jegybank 0,25 százalékpontos kamatnövelésről döntött a várakozásoknak megfelelően: a három hónapos libor irányadó kamatsávja 1,25-2,25 százalékra változott, 1,75 százalékos új sávközéppel. Ez immár sorrendben a hatodik negyed százalékpontos emelés, jelenleg az alapkamat öt évvel ezelőtti szintjén áll.

Szakértők várakozása szerint a Svájci Nemzeti Bank az év hátralevő részében további kamatnöveléseket hajt végre. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a sávközép az év végére legalább 2,0 százalékra nő.

A svájci gazdaság ütemes növekedést jelez, a legfrissebb várakozások szerint az idén várhatóan mintegy 3 százalékkal bővül az ország GDP-je. Az inflációs várakozást erre az évre 1 százalékról 1,3 százalékra emelte a SNB, jelentősebb inflációs veszélyt azonban a jó gazdasági növekedés ellenére sem vár.

A svájci frank a döntés után 1,5828 frank/euróra nőtt a megelőző 1,5840 frankról.

Szerdán a frank árfolyama 6 és féléves mélypontra, 1,5911 frankra süllyedt az euróhoz képest.