Csak Magyarországot minősítették le

MTI
2006.09.14. 16:23

Határozottan kedvező a fejlődő térségbeli szuverén adósok kockázati besorolási folyamata; az országcsoportban csak egy leminősítés volt az elmúlt egy évben, Magyarországé, áll a Standard & Poor's csütörtökön Londonban kiadott éves összesítésében.

Az utóbbi egy évben az S&P-nél besorolással nyilvántartott 34 nagy feltörekvő gazdaság közül nyolc - azaz 24 százalékuk - kapott jobb osztályzatot; mindegyikük besorolása egy osztattal javult, áll a világ legnagyobb hitelminősítőjének húszoldalas jelentésében, amelyet az augusztussal zárult tizenkét hónapról készített. A felminősítettek százalékos aránya elmarad ugyan a tavalyi teljes évi 43 százaléktól és a 2004-es 37 százaléktól is, megfelel azonban az 1994 óta tapasztalt évi átlagnak.

Az elmúlt tizenkét hónapban felminősített feltörekvő piaci szuverén adósok között van Bulgária ("BBB"-re, tavaly október 27-én), Oroszország ("BBB"-re, tavaly december 15-én), Szlovákia ("A"-ra, tavaly december 19-én), Venezuela ("BB mínusz"-ra, idén február 3-án), Brazília ("BB"-re, február 28-án), Argentína ("B"-re, március 23-án), Indonézia ("BB mínusz"-ra, július 26-án), és Kína ("A"-ra, július 27-én).