Árpád
-2 °C
4 °C

Infláció és egyensúlytalanság fenyegeti a világgazdaságot

MTI
2006.09.15. 09:25

Próbatétel előtt áll a világgazdaság az infláció és a kereskedelem, illetve a nemzetközi tőkeáramlás kiegyensúlyozatlansága miatt, figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Rodrigo Rato Szingapúrban, az IMF és a Világbank éves közgyűlése előtt.

Többévi erős növekedés után a világgazdaságban alig maradt tartalék kapacitás, és ettől erősödnek az inflációs várakozások, amit a magas olajárak csak tovább súlyosbítanak, mondta Rato szingapúri sajtóértekezletén.

A világkereskedelmi tárgyalások befagyása ugyancsak hátráltató tényező, mondta.

Az IMF csütörtökön mind az idei évre, mind a jövő évre szóló világgazdasági növekedési előrejelzését kissé fölfelé igazította, 5,1 százalékra, illetve 4,9 százalékra (a tavaszi jóslat 4,8 százalékra, illetve 4,7 százalékra szólt), főképp az erőteljes kínai és más fejlődő országokban tapasztalható élénkülést figyelembe véve, azonban változatlan az álláspontja, hogy jövőre lassulás várható az idei ütemhez képest.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?