Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az átlagnál lassabban nő a magyar bankszektor

MTI
2006.09.15. 13:29

Továbbra is erőteljes a növekedés a kelet-európai bankpiacon. Az osztrák Raiffesien Zentralbank (RZB) elemzése szerint 2009-re a jelenleginek több mint kétszeresére növekedhet a térségben tevékenykedő bankok mérlegfőösszege, s elérheti az 1700 milliárd eurót. A továbbiakban évi 18 százalékos növekedést jeleznek előre az osztrák bank szekértői, ami azt jelenti, hogy 2014-re az összeg meghaladhatja a 3700 milliárd eurót. Tavaly a térség bankpiaca 31,5 százalékkal 846 milliárd euróra nőtt.

A felmérésben a kelet- és délkelet-európai országokon túl Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország is szerepel, a növekedés ezekben az országokban jelentősen meghaladta a többiekét, s ez valószínűleg így lesz a jövőben is: Ukrajnában 91 százalékkal, Fehéroroszországban 63 százalékkal, Romániában 54 százalékkal, Oroszországban 51 százalékkal nőtt a mérlegfőösszeg. A legkisebb növekedés, 15 százalék Magyarországon volt.