Judit
3 °C
7 °C

A Molt is érdekli a NIS-privatizáció

MTI
2006.09.15. 16:12

A szerb kormány pénteken jóváhagyta a NIS olaj-és gázipari vállalat privatizációját. A tervek szerint első lépcsőben a vállalat 25 százalékát kínálják eladásra. Denis Mohorovic, a Mol nemzetközi kommunikációjának vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: Szerbia stratégiai fontosságú a Mol számára, s ezért figyelemmel kíséri a NIS eladását. A Molnak már van 11 benzinkútja Szerbiában, ahol két-három éven belül 15 százalékos piaci részesedést akar elérni, de a NIS-ről csak a pontos pályázati feltételek ismertében dönt.

A vevőnek a privatizáció első három éves szakaszában az üzletrészért, illetve a fejlesztésekre 500 millió eurót kell fizetnie. Ezért megkapja a csoport irányítási jogát, az állam csak a stratégiailag fontos döntésekben tartja meg magának a vétójogot. Az illetékes szerb hatóságoktól származó korábbi információk szerint a privatizáció második szakaszában a stratégiai partner részesedése 49 százalékra növekedhet, az állam részesedése 21 százalékra csökken, a dolgozók és kisrészvényesek tulajdonában 30 százalék marad. Korábbi hírek szerint a NIS iránt egyebek mellett a Mol, az orosz Lukoil, az osztrák OMV, a brit BP, a szlovén Petrol, a Shell és az orosz Gazprom érdeklődik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?