Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két százalék alatti növekedés az USA-ban

2006.09.18. 14:59

A Merrill Lynch vezető amerikai befetetési bank elemzői szerint jövőre az amerikai GDP növekedése az inflációs hatás nélkül 1,9 százalékosra lassul az idei várható 3,4 százalékról, de a világgazdaság egészében jó ütemben növekszik majd, lefékeződése nem lesz több fél százalékpontnál, elérheti a 4,4 százalékot. Az inflációt is figyelembe véve az amerikai növekedés 2007-ben 3,5 százalék lesz, a világgazdaságé 5,2 százalék körüli.

Az elemzők szerint a nem amerikai kereslet, a régiók közötti kereskedelem növekedése, illetve más makroökonómiai tényezők támogatják a világgazdaság egészének növekedését, elsősorban Ázsia, benne Japán, India gazdaságának növekedése "oltják ki" az amerikai gazdaság lassulásának hatását, miközben az ázsiai kis tigrisek is valószínűleg beleerősítenek. A Merrill szerint az euróövezetnek jó esélye van arra, hogy az amerikai gazdaság lassulásának kedvezőtlen hatásait ki tudja védeni.