Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A britek sem engedik be a románokat és a bolgárokat?

MTI
2006.09.19. 15:45

A Romániából és Bulgáriából érkezők nagy-britanniai munkavállalásának lehetséges korlátozására tett utalást kedden John Reid brit belügyminiszter, akinek szavai érezhető kontrasztban álltak Tony Blair kormányfő nemrég tett, a kelet-európai bevándorlók gazdasági hozzájárulását magasra értékelő kijelentéseivel.

Reid a brit rendőrfelügyelők szövetségének Chesterben megtartott éves értekezletén felszólalva úgy fogalmazott: a kormánynak megfontoltan kell kezelnie a bevándorlást, és ez vonatkozik a román és a bolgár EU-csatlakozásról szóló, hamarosan esedékes döntésre is.

Reid szerint az új tagállamok csatlakozásának minden következményét óvatosan kell értékelni, és garantálni kell az összes elővigyázatossági intézkedés meghozatalát. Biztosítani kell a brit közvéleményt arról, hogy a kormány "méltányosan és hozzáértő módon" kezeli "az emberek áramlását", tette hozzá.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb régi EU-tagállam, amely az előző, 2004-es bővítési hullám után azonnal megnyitotta munkapiacát az új tagállamok előtt, lemondva a csatlakozási szerződés által lehetővé tett átmeneti korlátozásokról. A brit kormány annak idején arra számított, hogy évente legfeljebb 5-13 ezer tartós letelepülő érkezik Kelet-Európából.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint azonban az eddig nyilvántartásba vett munkavállalók száma megközelíti a 450 ezret, sőt az egyéni vállalkozókkal együtt, akiknek nem kell külön bejelenteniük munkavállalásukat a belügyminisztériumban, a Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európai EU-polgárok akár 600 ezren is lehetnek.

Az új tagállamokból érkezettek mintegy kétharmada lengyel.