A britek sem engedik be a románokat és a bolgárokat?

MTI
2006.09.19. 15:45

A Romániából és Bulgáriából érkezők nagy-britanniai munkavállalásának lehetséges korlátozására tett utalást kedden John Reid brit belügyminiszter, akinek szavai érezhető kontrasztban álltak Tony Blair kormányfő nemrég tett, a kelet-európai bevándorlók gazdasági hozzájárulását magasra értékelő kijelentéseivel.

Reid a brit rendőrfelügyelők szövetségének Chesterben megtartott éves értekezletén felszólalva úgy fogalmazott: a kormánynak megfontoltan kell kezelnie a bevándorlást, és ez vonatkozik a román és a bolgár EU-csatlakozásról szóló, hamarosan esedékes döntésre is.

Reid szerint az új tagállamok csatlakozásának minden következményét óvatosan kell értékelni, és garantálni kell az összes elővigyázatossági intézkedés meghozatalát. Biztosítani kell a brit közvéleményt arról, hogy a kormány "méltányosan és hozzáértő módon" kezeli "az emberek áramlását", tette hozzá.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb régi EU-tagállam, amely az előző, 2004-es bővítési hullám után azonnal megnyitotta munkapiacát az új tagállamok előtt, lemondva a csatlakozási szerződés által lehetővé tett átmeneti korlátozásokról. A brit kormány annak idején arra számított, hogy évente legfeljebb 5-13 ezer tartós letelepülő érkezik Kelet-Európából.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint azonban az eddig nyilvántartásba vett munkavállalók száma megközelíti a 450 ezret, sőt az egyéni vállalkozókkal együtt, akiknek nem kell külön bejelenteniük munkavállalásukat a belügyminisztériumban, a Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európai EU-polgárok akár 600 ezren is lehetnek.

Az új tagállamokból érkezettek mintegy kétharmada lengyel.