Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Támogatás az európai banántermesztőknek

2006.09.20. 14:02

Az Európai Bizottság szerdán vázolta a reformtervet, amelynek értelmében a Kanári-szigeteki, a Madeira-i, az Azori-szigeteki és a francia tengerentúli területek farmerei a korábbi - Brüsszel által kezelt - költségvetéshez lépest nagyobb összegű támogatásoz juthatnak. A tervet még a nemzeti kormányoknak is jóvá kell hagyniuk. Eredetileg évi 241 millió eurós támogatási összeg szerepelt a tervekben, azonban a bizottság francai és spanyol nyomásra bőkezűbb költségvetési támogatást hagyott jóvá.

Évek óta viták kereszttüzében áll a banánpiaci szabályozás, az európai termelők ugyanis védelmet igényeltek a külső termelőkkel szemben. Brüsszel a támogatással egyidejűleg új, az európai termelőknek kedvező vámokat léptet életbe. Az új támogatási rendszer 2007 január 1-től lép életbe, ha azt a nemzeti kormányok jóváhagyják. Spanyolország az összeg 50,4, Franciaország 46,1, Portugália 3,1, Görögország 0,4 százaléka felett rendelkezhet. A jelenlegi banánpiaci rendszabályozás értelmében a termelők árváltozáskor automatikusan kompenzációban részesülnek, és a támogatásoknak nincsen költségvetési felső határa. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos a " múlt relikviájának", azonnali megváltoztatását, a termelők piaci elszigeteltsége azonnali megszüntetését sürgette. Európa polgárai banánszükségletét 16 százalékban saját termelésből elégíti ki, a fennmaradó részt Latin-Amerika és újabban növekvő mértékben Nyugat-Afrika szállítja.