Jenő
-3 °C
6 °C

Kilábalóban az olasz cipőipar a válságból

2006.09.20. 14:27

Idén csak 2,3 százalékkal esett vissza - az első félévet tekintve - a cipőgyártás Olaszországban, de az ágazatiak szerint még korai a válságból való teljes kilábalásról beszélni a tavalyi éves 11 százalékos visszaesés után. Az idei év első felében az olasz cipőiparban dolgozók száma több mint 3 és félezerrel csökkent, közel 3 és félszáz gyártó húzta le a rolót.

Az export idei mennyiségi visszaesése - május végéig - 3,5 százalék volt, értékben viszont 2,8 százalékkal 2,6 milliárd euró közelébe tornászta fel magát a kivitel. A fejlemény ara utal, hogy az olasz cipőgyártók a textilesek mintáját követve igyekeznek felvenni a kesztyűt az ázsiai termelőkkel: magasabb árfekvésű piaci résbe helyezik át kínálatukat. Ugyanakkor probléma, hogy az uniós gyártók Ázsiában készült termékeiért az európai fogyasztók hajlamosak magasabb árat fizetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?