Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oroszország gázpaktumot köt Európával

MTI
2006.09.25. 09:54

Oroszország gázpaktumot köt Európával az Egyesült Államok rovására, kommentálták moszkvai lapok Vlagyimir Putyin elnöknek azt a bejelentését, amely szerint a Barents-tengeri Stokman lelőhelyen kiaknázandó, eredetileg amerikai piacra szánt gázt részben vagy akár egészben átirányíthatják Európába, ha Brüsszel engedményeket tesz az EU belső piacán érvényesülő kereskedelmi feltételekben.

Putyinnak ez a javaslata, amelyet a compiegne-i hármas csúcson tett francia kollégájának, Jacques Chiracnak és Angela Merkel német kancellárnak, a nemzetközi energiapolitika fő témáját alkotja a következő fél évben, és konfliktust idéz elő az Egyesült Államokkal, jósolta a Kommerszant hétfői számában.

Compiegne-ben Putyin ugyan nem nevezte meg az Egyesült Államokat, de az Európával való "gázpaktumot" Oroszország nyilvánvalóan az amerikai érdekekkel szemben akarja megkötni, mutatott rá a lap, emlékeztetve: eddig úgy képzelték, hogy a Stokman lelőhely gázkészleteit cseppfolyósítják, és főleg az észak-amerikai piacra szállítják.