A csehek beengedik a románokat és a bolgárokat

MTI
2006.09.26. 11:37

Csehország várhatóan nem fogja lezárni munkapiacát az Európai Unió tagjává váló Románia és Bulgária állampolgárai előtt, de továbbra sincs erről hivatalos döntés.

A foglalkoztatási ügyekért felelős cseh uniós biztos, Vladimír Spidla szerint Csehország mindig is támogatta a munkavállalók szabad áramlását az unión belül, és hitelét vesztené, ha úgy döntene, hogy nem nyitja meg a jövőre várhatóan csatlakozó Románia és Bulgária előtt munkapiacát. Spidla, aki a Lidové noviny című lapnak nyilatkozott, a kormány habozása kapcsán nyilvánított véleményt.

Spidla szerint a munkaerő szabad áramlásának akadályozás komoly dolog, és csak ott szabadna alkalmazni, ahol alapvetően szükséges. Rámutatott: "egyértelmű, hogy minél előbb oldjuk fel a korlátozásokat, annál jobb minden tagállam számára és az európai gazdaság fejlődése szempontjából is".

A kormány egyelőre még nem hozott döntést ebben az ügyben. A munkaügyi és népjóléti minisztérium álláspontja az, hogy nem akarunk bevezetni semmiféle átmeneti intézkedést - mondta kedden Prágában Martin Schmarcz, a kormány szóvivője.