Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Bevásárolna a Lukoil

MTI
2006.09.27. 09:51

Az orosz Lukoil fontolgatja amerikai partnere, a Conoco Phillips csehországi olajfinomító-részesedésének átvételét, jelentette a Vedomosztyi című moszkvai lap. A Conoco (amelynek 18 százaléka van az orosz piacvezető Lukoilban) 16,33 százalékkal rendelkezik két cseh finomítóban (Litvinov és Kralupy).

A Conoco ugyanis a Shell-lel és az Agippal egyenlő arányban osztozik a finomítók tulajdonosa, a Ceska Rafinerska 49 százalékán. (A Ceska Rafinerska 51 százaléka a lengyel PKN Orlen ellenőrizte Unipetrol cseh holding kezében van.)

A Conoco hányada a Ceska Rafinerskában 200-230 millió dollár érhet, mondta egy orosz elemző a Vedomosztyinak, amely szerint a Lukoil vizsgálja a Conoco más európai vagyonrészeinek átvételét is.

Ezek között van még négy finomító Németországban, Írországban és Nagy-Britanniában, valamint több mint kétezer, túlnyomórészt Jet márkájú benzinkút tucatnyi országban, köztük Magyarországon.

A Lukoil egyébként jelenleg 41 kúttal rendelkezik Magyarországon, s korábbi orosz lapjelentések szerint részesedésre vágyott a Molban is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?