István, Vajk
19 °C
33 °C

Bevásárolna a Lukoil

MTI
2006.09.27. 09:51

Az orosz Lukoil fontolgatja amerikai partnere, a Conoco Phillips csehországi olajfinomító-részesedésének átvételét, jelentette a Vedomosztyi című moszkvai lap. A Conoco (amelynek 18 százaléka van az orosz piacvezető Lukoilban) 16,33 százalékkal rendelkezik két cseh finomítóban (Litvinov és Kralupy).

A Conoco ugyanis a Shell-lel és az Agippal egyenlő arányban osztozik a finomítók tulajdonosa, a Ceska Rafinerska 49 százalékán. (A Ceska Rafinerska 51 százaléka a lengyel PKN Orlen ellenőrizte Unipetrol cseh holding kezében van.)

A Conoco hányada a Ceska Rafinerskában 200-230 millió dollár érhet, mondta egy orosz elemző a Vedomosztyinak, amely szerint a Lukoil vizsgálja a Conoco más európai vagyonrészeinek átvételét is.

Ezek között van még négy finomító Németországban, Írországban és Nagy-Britanniában, valamint több mint kétezer, túlnyomórészt Jet márkájú benzinkút tucatnyi országban, köztük Magyarországon.

A Lukoil egyébként jelenleg 41 kúttal rendelkezik Magyarországon, s korábbi orosz lapjelentések szerint részesedésre vágyott a Molban is.