Az ipari halászat tönkre teszi Európa óceánjait

MTI
2006.09.27. 11:29

Az ipari halászat módszerei az európai óceánok tönkretételének veszélyével fenyegetnek - közölte szerdán a WWF International nevű svájci környezetvédelmi szervezet, amely egyben felszólította a fogyasztókat arra, hogy csak szabályosan gazdálkodó halászatokból származó halakat vásároljanak, amelyeket a Tengergazdálkodási Tanács termékcímkéjével látnak el.

Jelentésében a szervezet egy sor példát említ a pusztításra. Kifejti, hogy az Északi-tengerből kifogott lepényhalak 80 százaléka döglötten kerül a halászhajók fedélzetére, vagy túl kicsi méretük miatt ott pusztul el. A szkampo vagy más néven kis norvég languszta fenékhálós halászata árt a tengerfenéknek, és pusztítja a csillaghalakat és a héjas puhatestűeket.

Az Atlanti-óceánból származó nagy tonhalak egyharmadát illegálisan, szabályozatlanul és bejelentés nélkül fogják ki, döntően európai uniós halászflották. A tőkehal-állomány súlyosan lecsökkent az utóbbi években. A nyugat-afrikai partoknál és marokkói vizeknél folytatott illegális halászat, amely az európai fogyasztók ellátását szolgálja, ugyancsak súlyos károkat okoz a tengeri erőforrásoknak - állítja a szervezet.