Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ipari halászat tönkre teszi Európa óceánjait

MTI
2006.09.27. 11:29

Az ipari halászat módszerei az európai óceánok tönkretételének veszélyével fenyegetnek - közölte szerdán a WWF International nevű svájci környezetvédelmi szervezet, amely egyben felszólította a fogyasztókat arra, hogy csak szabályosan gazdálkodó halászatokból származó halakat vásároljanak, amelyeket a Tengergazdálkodási Tanács termékcímkéjével látnak el.

Jelentésében a szervezet egy sor példát említ a pusztításra. Kifejti, hogy az Északi-tengerből kifogott lepényhalak 80 százaléka döglötten kerül a halászhajók fedélzetére, vagy túl kicsi méretük miatt ott pusztul el. A szkampo vagy más néven kis norvég languszta fenékhálós halászata árt a tengerfenéknek, és pusztítja a csillaghalakat és a héjas puhatestűeket.

Az Atlanti-óceánból származó nagy tonhalak egyharmadát illegálisan, szabályozatlanul és bejelentés nélkül fogják ki, döntően európai uniós halászflották. A tőkehal-állomány súlyosan lecsökkent az utóbbi években. A nyugat-afrikai partoknál és marokkói vizeknél folytatott illegális halászat, amely az európai fogyasztók ellátását szolgálja, ugyancsak súlyos károkat okoz a tengeri erőforrásoknak - állítja a szervezet.