Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adóemeléssel a dohányzás ellen

2006.09.27. 13:42

Általában az olyan adóemelés csökkenti hatékonyan a dohányzást, mely rendszeres, és az éves infláció, valamint az átlagkeresetek növekedésének mértékét mindig meghaladja – áll egy most bemutatott tanulmányban, melyet a Magyar Dohányzásellenes Koalíció és az GKI Gazdaságkutató Zrt. készített. A fogyasztók reakciója az áremelésre többféle lehet: csökkenthetik a napi fogyasztásukat; leszokhatnak a dohányzásról; válthatnak más, alacsonyabb árú dohánytermékre (ide tartoznak azok is, akik a feketepiacon keresnek olcsóbb terméket vagy a szomszédos országban vásárolnak olcsóbb dohányárut); vagy nem változik a fogyasztásuk (de minden fogyasztónál van egy küszöbérték, amikor már valamilyen módon reagál a termék árváltozására).

A Világbank szerint a dohánytermékek adójának emelése a leghatékonyabb dohányzásellenes intézkedés. A Világbank szerint egy közép-kelet európai országban a cigaretta kiskereskedelmi árának 10 százalékos emelése a keresletet 6 százalékkal, a dohányzással összefüggő halálozást pedig 1,5 százalékkal csökkenti. Ez itthon nagyjából négy százalékos fogyasztáscsökkenést jelent.