Esik a zloty

MTI
2006.09.28. 13:03
A zloty csütörtök délben 3,9821-71/euró volt a londoni bankközi piacon, 0,40 százalékkal gyengébb a szerdai későinél. Ugyanakkor a forint 273,22-32/eurón 0,21 százalékkal, a cseh korona 28,415-35/eurón 0,18 százalékkal, a szlovák korona 37,390-10/eurón 0,07 százalékkal maradt el a szerdai későitől.

Leszek Balcerowicz, a központi bank elnöke egy csütörtöki tévényilatkozatában "hanyagnak, felelőtlennek" nevezte a lengyel költségvetés jövő évi tervezetét, amelyet a múlt héten kezdődött koalíciós válság óta féllábú lengyel kormány szerdán hagyott jóvá. Balcerowicz főleg a kiadásnövelés miatt neheztel a költségvetési tervre, jóllehet abban jövőre is az ideivel egyező, 30 milliárd zlotys a hiány előirányzata. Ez GDP-arányosan 4,1 százalékos államháztartási hiányt valószínűsít a jövő évre a nyugdíjreformmal együtt, amelyet jövőre már nem lehet leszámítani. A kiadások növelésével nagyjából egyező, 14,7 milliárd zlotys bevételnövelés - 226,8 milliárd zlotyra (15,53 billió forint) - forrása viszont szemlátomást csak az, hogy költségvetésbe beleszámolták az EU-tól várt juttatásokat. Balcerowicz azt mondta, hogy a lengyel költségvetést még nem fenyegeti azonnali - mint mondta: "magyar típusú" - túlcsordulás, de kijelentette, hogy a lengyel közfinanszírozás "beteg". - Felelőtlen, populista ez a költségvetés - hangoztatta.

Úgy vélte, a piacok még nyugodtak, de erre nem lehet hosszú távon számítani. - A piacok nem figyelmeztetnek idejekorán. A piacok csak a rossz hírek felgyülemlésére reagálnak, de addig nyugodtak maradnak, ha a makromutatók jók, amiként azok egyelőre valóban jók Lengyelországban. De, amint Magyarország példája mutatja, csupán ebben nem helyes megbízni - tette hozzá.