Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Kovács László harmonizálni szeretne

MTI
2006.09.29. 15:13

A társasági adóalap-számítás tervezett uniós harmonizációjának várható előnyeiről tartott előadást Londonban Kovács László, az EU brüsszeli adóügyi biztosa.

Kovács Lászlót az Angol-walesi Okleveles Könyvelők Intézete (The Institute of Chartered Accountants in England & Wales, ICAEW) és az Okleveles Adószakértők Intézete (Chartered Institute of Taxation, CIOT) hívta meg.

A magyar EU-tisztviselő azt mondta: az egységes társasági adóalap-számítás számos előnye között lenne például a vállalati adóterhelés átláthatósága, "ami most nincs meg", emellett a cégek költséget és adminisztratív terheket takarítanának meg.

Kovács László elmondta: 2008 elején szeretné letenni az asztalra a jogszabálytervezetet. Jelenleg azonban "hat-hét tagállam" ellenzi a harmonizált társasági adóalap-számítás gondolatát, és a biztos azzal számol, hogy "néhányat valószínűleg nem is lehet addig meggyőzni". Ha nem sikerül egyhangú döntést elérni a pénzügyminiszteri tanácsban, a kiutat a megerősített együttműködés adja, vagyis az, hogy a tervet jónak tartó tagországok - "és ez messze több, mint a tagállamok kétharmada" - bevezetik a rendszert, és a többiek később csatlakozhatnak, mondta az uniós adóbiztos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!