Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kovács László harmonizálni szeretne

MTI
2006.09.29. 15:13

A társasági adóalap-számítás tervezett uniós harmonizációjának várható előnyeiről tartott előadást Londonban Kovács László, az EU brüsszeli adóügyi biztosa.

Kovács Lászlót az Angol-walesi Okleveles Könyvelők Intézete (The Institute of Chartered Accountants in England & Wales, ICAEW) és az Okleveles Adószakértők Intézete (Chartered Institute of Taxation, CIOT) hívta meg.

A magyar EU-tisztviselő azt mondta: az egységes társasági adóalap-számítás számos előnye között lenne például a vállalati adóterhelés átláthatósága, "ami most nincs meg", emellett a cégek költséget és adminisztratív terheket takarítanának meg.

Kovács László elmondta: 2008 elején szeretné letenni az asztalra a jogszabálytervezetet. Jelenleg azonban "hat-hét tagállam" ellenzi a harmonizált társasági adóalap-számítás gondolatát, és a biztos azzal számol, hogy "néhányat valószínűleg nem is lehet addig meggyőzni". Ha nem sikerül egyhangú döntést elérni a pénzügyminiszteri tanácsban, a kiutat a megerősített együttműködés adja, vagyis az, hogy a tervet jónak tartó tagországok - "és ez messze több, mint a tagállamok kétharmada" - bevezetik a rendszert, és a többiek később csatlakozhatnak, mondta az uniós adóbiztos.