Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ukrajna nem vesz több orosz gázt

MTI
2006.10.08. 10:14
A jövő év elejétől Ukrajna nem vásárol orosz földgázt - jelentette ki a hét végén egy ukrán energiaügyi illetékes, megjegyezve, hogy az ország a közép-ázsiai országoktól szerzi majd be a - jóval olcsóbb - nyersanyagot.

Ukrajna ugyanis jelenleg 95 dollárt fizet ezer köbméter földgázért, amely a drága orosz és az olcsó türkmén földgáz keveréke, s amit egy közvetítő vállalaton keresztül importálnak. Jövőre azonban Oroszország emelni készül gázának árát, így Ukrajna arra a döntésre jutott, hogy Türkmenisztán, valamint Üzbegisztán és Kazahsztán lesznek a szállítói, akiktől 95 dollárért tudja majd megvenni a földgázt. A Naftohaz ukrán állami gázipari vállalat illetékese azt is elmondta, hogy ezen országoktól jövőre 57,5 milliárd köbméternyi gázt szereznek be, a szükséges mennyiséget, nem lesz szükség arra, hogy bárki mástól is vásároljanak.

Az ukrán energiaügyi miniszter a tervezett váltással kapcsolatban megjegyezte, hogy az ukrán döntés nem érinti az Európába Ukrajnán keresztül menő gázszállításokat. Mint ismeretes, a múlt télen Európa orosz gázzal folyó ellátásában fennakadások voltak, Ukrajna nem akarta megfizetni az orosz földgáz emelt árát és kompromisszumként elfogadta az olcsóbb orosz-türkmén keveréket.