Idén 12 százalékkal nőhet a kubai gazdaság

MTI
2006.10.31. 09:31

Kuba árukereskedelme az első kilenc hónapban 27 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első kilenchavinál, és ezzel együtt 12 százalékos GDP-növekedés várható az idén, mondta a kubai külkereskedelmi miniszter, Raul de la Nuez a havannai nemzetközi vásár megnyitóján. Tavaly, hivatalos adat szerint, 11,8 százalékkal bővült a kubai gazdaság.

A kubai GDP-számítás eltér a hagyományostól, amennyiben beleszámítják az ingyenes szociális juttatások becsült piaci értékét és a belkereskedelmi ártámogatásokat, és az exportált egészségügyi szolgáltatásokat is piaci értéken számolják el, de ezeket kiszűrve is, nemzetközileg elfogadott norma szerint, 8-9 százalékos lehetett a GDP-növekedés tavaly.

Idén is az import nőtt gyorsabban, mint az export, tette hozzá, de számszerű adatokat nem közölt, ezt később biztonsági megfontolásokkal indokolta újságírók érdeklődésére. A hivatalos statisztika szerint Kuba külkereskedelmi forgalma tavaly 9,5 milliárd dollár volt, ebből 2 milliárdot tett ki az export. A kereskedelmi hiányt bőven pótolta a szolgáltatás-kivitel, így a folyómérleg többlete tavaly 800 millió dollár körül volt.