Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A háztartások 27 százalékának vannak megtakarításai

MTI
2006.10.31. 10:38

A 2006. szeptember-októberi adatok szerint a havi rendszeres kiadások fedezése után a háztartások 27 százaléka rendelkezik megtakarításokkal, ami gyakorlatilag megegyezik a 2005. november-decemberben mért aránnyal - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felmérésében kedden.

A GfK szerint a regionális megoszlást tekintve a legtöbben, 40,3 százalék a Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyét magába foglaló észak-alföldi régióban rendelkeznek megtakarítással. Az országos lista második helyét, 37,5 százalékkal a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét jelző nyugat-dunántúli régió foglalja el. A harmadik helyen pedig a közép-dunántúli régió áll Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyével, arányuk 26,4 százalék.

A megtakarítással rendelkező válaszadók közül a többség, 23 százalék váratlan kiadásokra tartalékol, ami mintegy kétszázalékos növekedés az előző időszakhoz képest. A megtakarítási célok közül második helyen szerepel a gyermek jövőjének biztosítása: a megkérdezettek 17 százaléka - az előző méréshez képest 3 százalékkal kevesebben - e célból tesz félre.