Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Fehér Könyv készül a kockázati tőkéről

MTI
2006.11.07. 14:17

Az Európai Unió hamarosan "Fehér Könyv"-ben jelenteti meg a kockázati tőke iparágat érintő hivatalos bizottsági intézkedési javaslatok gyűjteményét, hogy iránymutatóként szolgáljanak a tagállamok számára - jelentette be Tzvetkov Julián, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A kockázati tőkére vonatkozó jogszabályok most nem egységesek az EU egyes országaiban - a piac fragmentált, egyedi szabályokkal -, a több tagországban is működő alapok azért, hogy ezeknek megfeleljenek, sokszor igen költséges és bonyolult jogi struktúrát alkalmaznak, ami csökkenti a hatékonyságot - mondta Tzvetkov Julián.

A kisebb alapok és kisebb piacok nem bírják el ezt a költséget, ezért hátrányban vannak. Nem véletlen, hogy a 35-40 aktív alap közül Magyarországon hiányoznak azok a kis befektető cégek, amelyek az 5 millió euró alatti szegmenst célozzák meg. Más országokban, például az Egyesült Királyságban, Spanyolországban vagy Franciaországban megyén belül működő alapok is vannak, helyi tőkével.

15%
5999 Ft
5100 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft