Gerzson
-3 °C
2 °C

Bejelentik az orosz-amerikai viták megoldását

MTI
2006.11.10. 09:59

Orosz és amerikai vezetők olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodás aláírásában állapodtak meg, amely megnyithatja az utat Oroszország Világkereskedelmi Szervezetbe történő belépése előtt. Ezt az információt a Kommerszant című lap közli pénteki számában azzal, hogy a kétoldalú megállapodásról a bejelentést a jövő héten teszik meg az illetékesek.

Vlagyimir Putyin és George W. Bush elnök stábjának tagjai dolgozták ki a kétoldalú megállapodást, amelyről azonban részleteket nem közöltek. Moszkva számára fontos a 149 tagot tömörítő Világkereskedelmi Szervezetbe történő tagfelvétel, az ugyanis mintegy 1000 milliárd dolláros lökést adhat az orosz gazdaságnak, hasonló lendületet kölcsönözhet neki, mint Kínának a 2001 évi tagfelvétel.

A múltban Oroszország gyakorta elégedetlenségét fejezte ki az orosz-amerikai kereskedelmi tárgyalások vontatottsága miatt, több kérdés, köztük a mezőgazdasági vita, az orosz pénzügyi piac zártságával kapcsolatos nézeteltérések és a szerzői jogvédelem megoldatlansága miatt. Korábbi várakozások szerint Putyin és Bush júliusban a szentpétervári csúcstalálkozón jelentette volna be a megállapodást.

Most várhatóan a jövő heti Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Szervezet Hanoiban november 18-19-i csúcstalálkozója alkalmából jelentik be a kétoldalú kereskedelmi vitákat rendező megállapodást.