Szigorodik az élelmiszer-kivitel Romániából

2006.11.13. 11:50

Jelentős korlátozásokkal sújtják átmenetileg az Európai Unió tagországai a jövő év elejétől a román élelmiszer-kivitelt, élelmiszer-biztonsági okokra hivatkozva - derül ki az Európai Bizottság brüsszeli közleményéből. Az úgynevezett élelmezésügyi és állategészségügyi állandó bizottságban hozott határozatok alapján januártól Románia az EU-államok közül csak saját területén árusíthat olyan állati eredetű termékeket, amelyeket idén vagy korábban gyártottak, mert ezek "esetleg" nem felelnek meg az uniós előírásoknak - derül ki a múlt héten hozott döntésből, amelyet a brüsszeli sajtó hétfőn ismertetett.

Összesen 387 élelmiszer-előállító létesítmény 2009 végéig átmeneti mentességet kapott az uniós szabályok betartása alól - hogy ez idő alatt átállhasson azoknak megfelelő termelésre -, de az átmeneti időszakban csak hazai piacon árusíthat, az EU-ba nem exportálhat. Hús-, hal- és tejtermelő üzemekről egyaránt szó van. Amennyiben három év alatt sem sikerül átállniuk uniós színvonalú minőségre, nem kapnak további működési engedélyt. A tejágazatban az élelmezésügyi szakértők arra mutattak rá, hogy tavaly a nyers tej több mint 50 százaléka nem elégítette ki az uniós szabványokat - az ilyen termékek jövőre sem kerülhetnek uniós piacra, még akkor sem, ha az azokat feldolgozó üzemek eleget tesznek az EU előírásainak. 2008 közepéig ezek a termékek is csak belső piacon árusíthatók (vagy unión kívülre), onnan kezdve pedig már ott sem.

Összesen 16 külön ellenőrzési állomást is létesítenek januártól Bulgáriában és Romániában a kivitelre szánt állati jellegű vagy eredetű javak vizsgálatára. A jelenlegi határokon is létrejön több új ellenőrzőpont, közülük az egyik a magyar-román határon. Az Európai Bizottság egyúttal bejelentette, hogy a két jövőre csatlakozó országnak összesen 11,5 eurónyi támogatást ad állati eredetű betegségek elleni fellépésre. Ez a madárinfluenzától kezdve a sertéspestisen át számos kórral kapcsolatban igénybe vehető, nagy része, 9,7 millió euró Romániának jut.