Kóka az energiapolitikáról

MTI
2006.11.14. 14:22

A külső energiaszállítókkal való jó kapcsolat igénye erősebb, mint valaha - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kelet-közép európai energetikai miniszterek budapesti tanácskozásán kedden.

A miniszter sajtónyilvános bevezetőjében hangoztatta: az energetikai külkapcsolatok ügye már nemcsak az energiapolitika szerves része, hanem a kül- és biztonságpolitika, sőt nem ritkán a belpolitika meghatározó kérdése is.

Kóka János javaslatot tett tárgyalópartnereinek, hogy nyilatkozatban rögzítsék a régió országainak közös energetikai érdekeit. Ennek alapján az Európai Unió november 23-i energetikai miniszteri találkozóján az ellátásbiztonsággal és az energiahatékonysággal kapcsolatos regionális érdekek jobban érvényesíthetők - mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy az együttműködést meghatározó közös nyilatkozat témái között szerepel az Oroszország és az unió között zajló energetikai párbeszéd, illetve a Nyugat-Európában nemrég tapasztalt áramellátási zavarok nyomán felvetődő európai felügyelet szükségessége.