Márk
13 °C
28 °C

Két százalákkal több pénz karácsonyra

MTI
2006.11.15. 15:34

Az európai fogyasztó az idén a tavalyinál átlagban mindössze 2 százalékkal többet készül karácsonyi ajándékozásra költeni - derül ki a Deloitte & Touche társaság felméréséből. Eszerint az európai átlagos költés háztartásonként 662 euró körül lesz, azaz mintegy 175 ezer forintnyi összeg. Az átlagot jócskán felhúzza az írek nyilatkozata: náluk a karácsonyi ajándékozásra az idén átlag 1330 euró menne el, az európai átlag mintegy kétszerese.

Viszont a németek visszatartják magukat az idén, a tavalyinál csaknem 7 százalékkal kevesebbet fordítanának ajándékra, azaz átlagban 435 eurót, alig többet 115 ezer forintnál. A felmérő szerint ezt tette a németekkel az ország gazdaságának és a háztartások jövedelmének hosszabb stagnálása. Olaszországban is - részint a gazdasági gondok miatt - 6 százalékos kiadáscsökkenést "tervez" a lakosság a karácsonyi ajándékoknál.

A britek állítólag 15 százalékkal áldoznának többre a karácsonyra, mint tavaly, s ezen komoly áldozatot nem utolsó sorban vendéglátóipari költésük mérséklésével gazdálkodják ki.

A Deloitte közölte, hogy felmérése messze nem terjedt ki minden európai országra, így a kelet-európai államokra sem, viszont figyelembe vették például az oroszországi és törökországi véleményeket.